Energiesysteem van de toekomst
Pilotproject met buurtbewoners
Dit doen we
Energiegemeenschap
Netcongestie vermijden
Flexibiliteit bewoners
De overstap naar een CO2-neutrale samenleving zorgt voor een snel groeiende vraag naar elektriciteit, wat de druk op het stroomnet verhoogt, vooral in dichtbevolkte steden. Amsterdam staat voor een grote uitdaging door de groei van de stad en de toenemende populariteit van elektrische apparaten, voertuigen en verwarmingssystemen. Het uitbreiden van de netcapaciteit is duur, tijdrovend en wordt bemoeilijkt door schaarste aan materialen. Hoe houden we de stad draaiende zonder het elektriciteitsnet te overbelasten? In de wijk Sporenburg, gelegen in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam, bundelen 125 van de 500 huishoudens hun krachten in een energiegemeenschap genaamd FlexCitizen.
Met behulp van slimme meters en een app krijgen bewoners realtime inzicht in hun energieverbruik. De app biedt uitdagingen en beloningen om flexibel gebruik van elektriciteit te stimuleren. Deze innovatieve pilot maakt deel uit van het Europese project RESCHOOL, dat in vier Europese steden het potentieel van energiegemeenschappen onderzoekt. De pilot heeft als doel:
◦ Verminderen van netcongestie
◦ Voorkomen van dure netinfrastructuur uitbreiding
◦ Verhogen gebruik van groene lokaal opgewekte energie
◦ Verminderen afhankelijkheid externe energiebronnen
◦ Stimuleren van lokale energiedeling in de buurt

Onze pilot op NPO2
De aflevering van ‘Wat Houdt Ons Tegen?!’ van omroep HUMAN biedt een inspirerend kijkje in hoe energiegemeenschappen zoals FlexCitizen bijdragen aan het verminderen van netcongestie. Onze directeur Hugo Niesing legt uit hoe bewoners in onze pilot in Sporenburg, Amsterdam, dit doen door gedrag aan te passen en zonnestroom te delen.
Expositie in Borneo Architectuur Centrum
Resourcefully presenteert een expositie over ‘De Transitie’ van Amsterdam en van de wijk Oostelijk Havengebied. Nadrukkelijk in beeld de integrale transitie van de buurt Sporenburg binnen het FlexCitizen project. Deze expositie visualiseert wat er komt kijken bij verduurzaming van mobiliteit, warmtevoorziening en opwekking van eigen energie. De groei van zonnestroom is groot, evenals die van elektrisch rijden, koken en verwarmen.
Deze elektrificatie betekent een grote stap in verduurzaming, zeker wanneer je de elektriciteit zelf opwekt.Sporenburg wekt meer dan de helft van de benodigde elektriciteit zelf op, alleen niet op het moment van gebruik.
Ook is de vraag in de winter groot als we allemaal tegelijk gaan koken, elektrische auto’s opladen en er geen zonnestroom is. Deze piek kan ons net slecht aan, die moeten we spreiden! En ons gebruik zoveel mogelijk op het midden van de dag concentreren.
Dat doet FlexCitizen, met bewoners, voor bewoners en door bewoners! We informeren, stimuleren en belonen netbewust gedrag,
dit maakt ons minder afhankelijk van externe elektriciteit. Het is goed voor het elektriciteitsnet en goed voor de uitstoot van CO2.Volgende stap is de uitwisseling van elektriciteit tussen buren mogelijk maken…..
Nieuwsgierig? Kom naar onze expositie bij de Borneo Architectuur Centrum aan het RJH Fortuynplein in Amsterdam, tot september 2025.



