Energiesysteem van de toekomst
Pilotproject met buurtbewoners
Dit doen we
Gemeenten
Netcongestie vermijden
Flexibiliteit bewoners
De overstap naar een koolstofneutrale samenleving zorgt voor een snel groeiende vraag naar elektriciteit, wat de druk op het stroomnet verhoogt, vooral in dichtbevolkte steden. Amsterdam staat voor een grote uitdaging door de groei van de stad en de toenemende populariteit van elektrische apparaten, voertuigen en verwarmingssystemen. Het uitbreiden van de netcapaciteit is duur, tijdrovend en wordt bemoeilijkt door schaarste aan materialen. Hoe houden we de stad draaiende zonder het elektriciteitsnet te overbelasten? In de wijk Sporenburg, gelegen in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam, bundelen 80 van de 500 huishoudens hun krachten in een energiegemeenschap genaamd FlexCitizen.
Met behulp van slimme meters en een app krijgen bewoners realtime inzicht in hun energieverbruik. De app biedt uitdagingen en beloningen om flexibel gebruik van elektriciteit te stimuleren. Deze innovatieve pilot maakt deel uit van het Europese project RESCHOOL, dat in vier Europese steden het potentieel van energiegemeenschappen onderzoekt. De pilot heeft als doel:
◦ Verminderen van netcongestie
◦ Voorkomen van dure netinfrastructuur uitbreiding
◦ Verhogen gebruik van groene lokaal opgewekte energie
◦ Verminderen afhankelijkheid externe energiebronnen
◦ Stimuleren van lokale energiedeling in de buurt

Onze pilot op NPO2
De aflevering van ‘Wat Houdt Ons Tegen?!’ van omroep HUMAN biedt een inspirerend kijkje in hoe energiegemeenschappen zoals FlexCitizen bijdragen aan het verminderen van netcongestie. Onze directeur Hugo Niesing legt uit hoe bewoners in onze pilot in Sporenburg, Amsterdam, dit doen door gedrag aan te passen en zonnestroom te delen.



