Uitbreiding mogelijk zonder een batterij
Innovatie begeleiden
Dit hebben we gedaan
Bedrijven
Netcongestie advies
Rekenmodel toepassen
Uitbreiden mogelijk door beter inzicht elektriciteitsverbruik
Een bedrijf wilde onderzoeken of uitbreiding mogelijk was. Daarbij werd een batterij als mogelijke oplossing overwogen, aangezien een grotere aansluiting niet mogelijk was. Uit ons onderzoek bleek dat voldoende capaciteit kon worden vrijgemaakt door een machine op een ander moment op te starten. Bovendien kon elektriciteit worden bespaard door machines volledig uit te schakelen buiten werktijden. Daarnaast bleken zonnepanelen goed aan te sluiten bij het eigen verbruik van het bedrijf, waardoor ze rendabeler waren dan verwacht.
Deze stappen hebben we genomen
- Huidige netsituatie in kaart gebracht
- Inzicht gegeven in energieverbruik door, verschillende onderdelen van hun bedrijfsproces afzonderlijk te bemeteren.
- Advies gegeven over zonnepanelen
- Advies over EMS
Het probleem
Het bedrijf wilde uitbreiden en beschikte over veel gespecialiseerde machines. Voor de uitbreiding was het nodig om meer van deze machines te installeren. Het bedrijf ging ervan uit dat de machines een hoog piekverbruik hadden.
Daarom wilde het weten of het voor de uitbreiding noodzakelijk was om een batterij te installeren, aangezien een zwaardere netaansluiting voorlopig niet mogelijk is.
Beter inzicht in verbruik
We hebben het bedrijf geholpen om meer inzicht te krijgen in hun elektriciteitsverbruik door verschillende onderdelen van hun bedrijfsproces afzonderlijk te bemeteren. Dit stelde ons in staat om real-time data te verzamelen en precies vast te stellen welk onderdeel hoeveel stroom verbruikt. Sommige machines, waarvan werd aangenomen dat ze constant heel veel energie verbruikten, bleken alleen tijdens de opstartcyclus een hoog piekverbruik te hebben. Door één specifieke machine op een ander moment op te starten, kon het piekverbruik aanzienlijk worden verlaagd, waardoor ongeveer 20% van de aansluitcapaciteit werd vrijgemaakt. Daarnaast ontdekten we dat het elektriciteitsverbruik tijdens nachten en weekenden veel hoger lag dan verwacht, doordat machines niet volledig werden uitgeschakeld. Dit leidde tot onnodige kosten.
Met de inzet van een Energy Management System (EMS) kan dit nachtelijke verbruik worden verminderd, waardoor het energieverbruik daalt en aanzienlijke besparingen kunnen worden gerealiseerd.
Zonnepanelen
Met de installatie van zonnepanelen kan 70% van de opgewekte energie direct worden gebruikt, (op basis van het verbruik van 2023). De overige 30% kan deels worden opgeslagen in een batterij of moet worden gecurtailed. Curtailen is het afschakelen of beperken van vermogen, de productie of het verbruik van elektriciteit wordt dan verminderd of tijdelijk stopgezet om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. Op basis van de energieprijzen van het afgelopen jaar is de terugverdientijd ongeveer 8 jaar. De zonnepanelen hebben een levensduur van 25 jaar, wat betekent dat ze na de terugverdientijd nog jarenlang aanzienlijke besparingen kunnen opleveren.
Het advies
Het bedrijf wilde uitbreiden en vroeg ons om advies over de benodigde grootte van een batterij. Al snel bleek echter dat een batterij niet nodig was. Door apparaten strategisch in te zetten, kon voldoende capaciteit worden vrijgemaakt voor de uitbreiding. Daarnaast kunnen kosten worden bespaard door ’s nachts machines uit te schakelen.
Ook bleken zonnepanelen een goede oplossing, aangezien de opwek goed aansluit bij het eigen verbruik. Door verder te kijken dan de oorspronkelijke vraag en de inzichten uit data te delen, konden we een advies geven waarmee het bedrijf zowel kan uitbreiden als kosten kan besparen.