CleanMobilEnergy project
Innovatie begeleiden
Dit hebben we gedaan
Gemeenten
Projectmanagement
Financiering regelen
Elektrische mobiliteit gecombineerd met lokale opwek en opslag.
Het Europese Interreg project Clean Mobile Energy (CME) was een innovatieproject gericht op het bevorderen van duurzame energie voor toepassingen in mobiliteit, met pilots in Arnhem, Stuttgart, Nottingham en Londen. Wij waren ingehuurd om het subsidieaanvraag te managen, project management uit te voeren en Arnhemse pilot te ondersteunen.
De gemeente Arnhem is een voorloper in de energietransitie die veel innovatieve mobiliteitsprojecten heeft lopen. Ze willen elektrische mobiliteit combineren met lokale opwek. In de gemeente Arnhem wordt schone stroom opgewekt door zonnevelden. Hiermee kunnen auto’s of schepen duurzaam opgeladen worden. Het project liep van januari 2018 tot maart 2023.
Belangrijkste resultaten en impact
- De gemeente Arnhem wilde door dit Europese innovatieproject kennis en ervaring ophalen over het gebruik van een energiemanagement systeem op gebiedsniveau in de stad.
- Om het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen, opslagmogelijkheden en energieverbruik voor e-mobiliteit optimaal op elkaar af te stemmen, is er voor Arnhem een uniek ‘interoperabel Energy Management System (iEMS)’ ontwikkeld met OpenRemote en de project consortium.
- Alle laadvoorzieningen voor elektrische voertuigen in de gemeente Arnhem worden via de CPO Allego verbonden met het iEMS, de batterij opslag systeem en het 14 MW zonneveld.
- Er is walstroom geïnstalleerd in de Arnhemse Nieuwe Haven. Deze is ook via de opslag gekoppeld aan het zonneveld. Hierdoor kunnen de riviercruiseschepen duurzame energie gebruiken in plaats van hun dieselgeneratoren tijdens onderhoud in de laagseizoen.
- Pilots waren ook geimplementeerd in Stuttgart, Nottingham en Schwäbisch-Gmünd om de integratie lokaal zonne-energie en e-mobiliteit uit te testen, met veelbelovende resultaten.
iEMS
In het CME project is een innovatief Interoperabel Energiebeheersysteem (iEMS) ontwikkeld. Dit systeem stemt lokale hernieuwbare energiebronnen en het opladen van elektrische voertuigen (EV’s) op elkaar af. Alle publieke laadvoorzieningen voor EV’s in de gemeente Arnhem worden via Allego gemonitord met het iEMS.
De hoofdthema’s voor het iEMS zijn:
- Interoperabiliteit
- Schaalbaarheid
- Integratie van monitoring, voorspelling en controle van meerdere apparaten
Deze systeem is nu in verder ontwikkeling door het Europees project RESCHOOL in de Amsterdamse pilot FlexCitizen, om te combineren met netcongestie aanpak op gebiedsniveau, en met het ACCU project in Arnhem om warmtevraag en opslag te kunnen integreren.
Rol Resourcefully
Resourcefully heeft het inhoudelijke en administratieve/financiële projectmanagement van het project en de Arnhemse pilot uitgevoerd en de overkoepelende bijeenkomsten georganiseerd. Daarnaast hebben we zorg gedragen voor de verslaglegging aan Europa. Wij hebben voor de gemeente Arnhem de Interreg-subsidie geregeld, samen met Europese partners. Tijdens het project is er veel geleerd over het ontwikkelen en implementatie van energiemanagementsystemen in combinatie met EV laad infrastructuur en energieopslag, zoals de belang van data exchange protocollen en standarden, de pro’s en con’s om met open-source systemen te werken, en de energie-efficiëntie van EV laden en opslag voor demand-side response.
Het project heeft nu al een vervolg gekregen in de vorm van het ACCU project binnen de Interreg North-West Europe programma, die loopt vanaf 2025 tot 2029.