De komende tijd transformeert de stationsbuurt naar een duurzame, moderne wijk, die zoveel mogelijk de eigen energie opwekt en opslaat en waar verschillende warmtebronnen slim worden ingezet om comfort aan de bewoners te bieden.
Het stationsgebied in Heerhugowaard biedt grote uitdagingen en mogelijkheden voor de transitie. Er zijn bestaande hoge en lage temperatuur-warmtenetten in de buurt, er is een groot dakoppervlakte voor zonnepanelen, tevens is er een grote mate van betrokkenheid van lokale stakeholders. Dit alles maakt deze opgave mogelijk.
De gemeente Heerhugowaard heeft als doel om in 2040 klimaatneutraal te zijn.
Om dit te bereiken wordt een integrale energetische aanpak nagestreefd. Dit betekent:
- Zo efficiënt mogelijk energie verbruiken
- Zo veel mogelijk duurzame energie opwekken
- Deze duurzame energie optimaal in het systeem integreren
- Knelpunten voor de energievoorzieningen in de wijk voorkomen
Momenteel worden er plannen gemaakt voor een grondig vernieuwing van het stationsgebied. Hierbij zullen ongeveer 1300 woningen worden gebouwd waar zo een 1700 inwoners kunnen wonen.
Er moeten keuzes worden gemaakt over de warmte- en elektriciteitsvoorzieningen van de toekomstige wijk. Belangrijke vragen die hierbij naar voren komen zijn onder andere:
- Welke gebouwen krijgen een warmtenet?
- Wat is de impact van koeling op de energievraag in de zomer?
- Hoeveel zonne-energie komt er van de daken in de stationsbuurt?
- In hoeverre kan vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld worden?
Wegens een gebrek aan toekomstscenario’s is het nog lastig om knopen door te hakken.
Om samen tot geschikte oplossingen te komen is het noodzakelijk om men op wijkniveau bij te nemen beslissingen te betrekken. Op die manier kunnen stakeholders zien welke technische mogelijkheden er zijn en welke eventuele consequenties daaraan gekoppeld zijn.
Om dit te realiseren trachten we alle toekomstige energiestromen in de stationsbuurt in beeld te brengen. Dit doen we op basis van de huidige situatie, de bestaande infrastructuur, de toekomstplannen van het stationsgebied, en met verschillende scenario’s die opties zoals hoge en lage temperatuur warmtenetten inzetten.
Ons team heeft een Transitie Dashboard ontwikkeld om de toekomstige energie scenario’s in kaart te brengen. Samen met de gemeente en de belangrijkste stakeholders hebben we een afwegingskader ontwikkeld om diverse scenario’s te kunnen evalueren op een transparante manier. De afwegingen van de scenario’s worden gebruikt om de beslissingen van het gemeentebestuur te ondersteunen.