Local Inclusive Future Project

Innovatie begeleiden

Case

Dit hebben we gedaan

Bedrijven
Projectmanagement
Netcongestie advies

Netcongestie oplossen op een duurzame en lokaal inclusieve manier

Hoe CO2 neutraal te worden zonder netcongestie, in een gebied dat zich snel ontwikkelt? En dan op zo’n manier dat de omgeving ervan profiteert. Dat was het probleem dat de Johan Cruijff Arena wilde oplossen.

Het probleem

Het doel van het Life project (Local Inclusive Future Energy City Platform) is om netcongestie op gebiedsniveau op te lossen op een lokaal inclusieve manier. Lokale bewoners en bedrijven profiteren mee aan het vermijden van netcongestie. Het idee is om samen met bewoners en bedrijven een energiecollectief op te zetten en de financiële voordelen van energieflexibiliteit te delen. De Johan Cruijff Arena is penvoerder van dit project en gaf Resourcefully de opdracht om samen met de Gemeente Amsterdam het projectmanagement uit te voeren.

Wij hebben de aanvraag bij het RVO MOOI subsidieprogramma succesvol ingediend. Het project loopt van 2021 tot eind maart 2025. De Arena wekt veel zonne-energie op. Er zijn tijdens evenementen pieken in het stroomgebruik. Als er geen evenementen zijn, wordt stroom opgeslagen in een grote batterij. Het gebied rond de arena ontwikkelt zich snel. We onderzoeken of de omgeving gebruik kan maken van overtollige duurzame energie van de Arena en grote lokale bedrijven. Zo kan tegelijkertijd de energie-armoede in de buurt worden aangepakt.

Wat levert het project op:

  • Een manier te vinden om het huidige net beter te gebruiken, door collectief samenwerken van partijen.
  • Technisch systeem uit te testen, om lokale flexibiliteit in te zetten om congestie problemen op te lossen.
  • Een tool te maken om toekomstige netcongestie te verminderen of te voorkomen, met behulp van een digitale twin model op lokaal gebied.

Wat maakt het project vernieuwend:

  • We werken samen met ‘The A-team’ aan partijen op dit gebied.
  • Er zijn bewonersgroepen bij betrokken, die te maken hebben met energiearmoede. We proberen manieren te vinden om de energie rekening te verlagen.