De transitie maken zonder een stroominfarct te veroorzaken vereist ècht integrale planning, implementatie en sturing van alle energie componenten, zoals laden van elektrisch vervoer, zonneopwek, batterij opslag, verwarming en verkoeling.
Integrale aanpak en gezamenlijke besluitvormingResourcefully heeft een wijktransitie adviesproces en dashboard ontwikkeld (binnen de TKI Urban Energy project B-DER) om per wijk scenario’s te visualiseren en besluitvorming mogelijk te maken.
Het wijktransitie dashboard maakt complexe informatie over energie-impact van verwarmen, mobiliteit en zonnepanelen simpeler en inzichtelijker. Hierdoor kunnen niet technische stakeholders zien wat de gevolgen van b.v. EV-laadpleinen en buurt warmtepompen zijn. Dit maakt het nemen van beslissingen breder gedragen en transparanter.
Recentelijk heeft het bestuur van Heerhugowaard deze aanpak omarmd in een integraal energieplan voor het Stationsgebied.
In Amsterdam zijn met Waternet transitiescenario’s voor het KNSM eiland uitgewerkt om beslissingen te ondersteunen voor een duurzame warmtetransitie.
In Arnhem kijken we naar mogelijkheden binnen een buurt om zoveel mogelijk energie-zelfvoorzienend te zijn, met hulp van een buurtbatterij.
Dit webinar focust op de praktijk van het proces van visie tot uitvoeringsplannen, het belang van integrale scenario's en een visualisatietool voor de gezamenlijke besluitvorming.
14.55 Webinar open (inloop)
15.05 Welkom door moderator TKI Urban Energy (Maarten de Vries) en introductie Webinar.
Presentatie downloaden
15.20 Warmte, mobiliteit én energietransitie scenario’s voor het KNSM eiland door WaterNet (Stefan Mol) en Resourcefully Tim van der Himst.
Focus op energiescenario ontwikkeling voor het KNSM eiland (Amsterdam) met buurtvertegenwoordigers.
Presentatie downloaden
15.45 Gezamenlijke integrale transitie planning met meerdere stakeholders in vernieuwd Stationsgebied – Gemeente Heerhugowaard (Jan Thijs Dijkstra) en Resourcefully (Hugo Niesing). Het communicatie en planning traject samen met de stakeholders in
Heerhugowaard.
Presentatie downloaden
16.10 Coffee pauze & interactieve quiz / publiekspeiling
16.25 Wat betekent de buurtbatterij voor (of tegen) lokale netcongestie en wie stuurt de batterij? – Gemeente Arnhem (Peter Swart). Het proces rond de energietransitie van de Saksen Weimar wijk in Arnhem.
Presentatie downloaden
16.45 Closing remarks door TKI Urban Energy (Maarten de Vries) en Resourcefully (Hugo Niesing)
17.00 Webinar close


