De Scheg biedt als nieuwe wijk grote mogelijkheden voor de energietransitie. Er is een groot dakoppervlakte voor zonnepanelen, er zijn gezamenlijke warmtepompen die de verwarming regelen en er wordt gewerkt aan de infrastructuur voor elektrisch rijden.
Energie-mismatchDe zonneproductie zal een extreem hoge energie-productiepiek veroorzaken rond het middaguur op zonnige dagen, het moment dat de vraag juist laag is. Het laden van auto’s, verwarmen van gebouwen en het elektrische koken levert een grote elektriciteitsvraag, maar dit gebeurt voornamelijk rond de avonduren.
De oplossing(en)De mismatch en de pieken worden door flexibel laden en verwarmen en middels opslag opgelost. Het Transitie Dashboard van Resourcefully maakt voor De Scheg eerst alle energiestromen inzichtelijk. Deze worden jaarrond gevisualiseerd en berekend. Dit geldt voor de geïnstalleerde zonnepanelen, de elektriciteitsvraag van gebouwen, het verwarmen van gebouwen en het laden van elektrische auto’s.
De nieuwe woningen in De Scheg zijn goed geïsoleerd en kunnen door slim te verwarmen hun eigen zonne-energie optimaal inzetten. De extreme elektriciteitspieken worden hierdoor beperkt en er wordt bepaald hoeveel energievraag er met zonnepanelen gevoed kan worden. Denk hierbij aan vragen als ‘wanneer kan men het best hun elektrische auto opladen?’ of ‘Op welk moment kan de warmtepomp worden aangezet?’
Op deze manier is het voor stakeholders inzichtelijk wat de impact is van het energieverbruik, op het opladen van de auto en het verwarmen van de woning, en kunnen zij zien wat de bijkomende kosten van het huizenontwerp zijn.


