Het agrarische bedrijf heeft in het oogstseizoen van juli tot september een piek in het elektriciteitsgebruik. De huidige aansluiting voor stroom is tijdens die maanden maar net toereikend. Er zijn groeiplannen, voor 2030, wat tot een grotere vraag naar gas en elektriciteit leidt. Daarnaast wil het bedrijf ook verduurzamen.
Het probleemDe uitdagingen van het agrarisch bedrijf zijn meervoudig. Ze verwachten een verdrievoudiging van de productie en hierdoor een fors grotere energievraag. Verder willen ze minder CO2 uitstoten in hun procesuitvoering en mobiliteit en zelf elektriciteit opwekken. Dit zorgt voor een grotere stroomvraag, waardoor er mogelijk een zwaardere netaansluiting nodig is. Dit laatste wordt bemoeilijkt door netcongestie en beperkende regelgeving in de regio.
Mogelijke oplossingenDe verduurzaming van de elektriciteitsvraag kan door opwek via zonnepanelen en/ of windmolens. Er is berekend hoeveel er nodig is en wat de kosten zouden zijn. In het advies is ook gekeken naar de warmtevraag. Duurzame warmte kan worden verkregen door te elektrificeren. Er zijn verschillende scenario’s doorgerekend. Zoals een scenario met warmtepompen en e-boilers en een scenario met zonnecollectoren en restwarmte. Tenslotte is er gekeken naar het reduceren van de stroompiekvraag. Er zijn veschillende opties onderzocht. Het plaatsen van een warmte kracht koppeling (WKK) is niet rendabel. Voor batterij-opslag is geen businesscase. Flexibele bedrijfsvoering kan wel een piekverlaging opleveren, waarmee het bedrijf de komende jaren kan doorgroeien.
